Baneri na sajtu ASAK-a, drugi deo

.

Nastavak priče o fotografijama (banerima) koji se vide u zaglavlju nekih strana na sajtu ASAK-a.


Ventului, Rumunija, Oktobar 2003.

U oktobru 2003. naši prijatelja iz kluba Pizolit iz Budimpešte, išli su da posete Ventului, najdužu pećinu u Rumuniji. Pozvali su nas da im se priključimo, pa smo u Rumuniju otišli Jelena, Jera i Fric iz ASAK-a, zajedno sa Robertom iz Bora. Ventului se nalazi u oblasti Padurea Craiului, u blizini Cluja na severozapadu Rumunije. U doba naše posete bilo je istraženo preko 45 km kanala, raspoređenih na relativno maloj površini, na 7 nivoa. Peter i Melinda iz kluba CSA Cluj su bili vodiči našoj grupi od preko 30 speleologa. Imali smo vremena da obiđemo samo 4-5 km pećine u blizini jedinog ulaza. Ova fotografija je snimljena na jednoj od pauza.



Koliko speleologa ima na fotografiji?


Buronov ponor, Staza slonova

U Buronovom ponoru na Miroču, prvih 300 m se uglavnom prelazi puzeći, klečećki ili pognuto u najboljem slučaju. Ovaj deo se zove "Staza slonova", jer speleolozi na sve četiri u koloni jedan za drugim izgledaju baš tako. Evo još snimaka iz Buronovog ponora u galeriji našeg druga Sime iz SOB-a.



Korišćena je duga ekspozicija, karbidno svetlo na šlemu speleologa, iza njega je aktiviran flash cube

Rakin ponor, maj 2002.

Snimak iz maja 2002, kada su speleolozi iz Pizolita bili naši gosti na Miroču. Na slici je Pal Takats, član Pizolita, ispred sifona na dnu Rakinog ponora (-256m). Ovaj momak je zaslužan za otkriće nastavka obližnje jame Faca Šora: na istoj akciji, na dnu Velike vertikale (72m) u Faca Šori, prokopao je sa kolegom Huvos Andrasom kroz uzani odvodni kanal koji je tada po prvi put bio suv... Tako je otkriven nastavak Faca Šore, koju smo kasnije istražili do sifona na dnu (-266m).



0 komentara:

 
Namablogkamu is proudly powered by Blogger.com | Template by o-om.com