Baneri na sajtu ASAK-a, prvi deo

.

Primetili ste da se na sajtu ASAK-a, u zaglavljima većine stranica nalaze fotografije (baneri) koje se menjaju pri svakom novom učitavanju stranice.

Evo par reči o tim fotografijama: gde su i kada snimljene, i šta se sve zanimljivo nalazi na njima.


Drenjarski sistem, avgust 2000.

Na slici je Jera u glavnom kanalu Drenjarskog sistema. Drenjarski sistem se nalazi u karstu Dževrinske grede, istočno od Miroča i zapadno od Brze Palanke. To je složena pećina duga preko 4000m, još uvek nepotpuno istražena, koju je ASAK ga intenzivno istraživao od 1999. do 2002. Fotografija je snimljena u glavnom kanalu, nizvodno od Ušća – mestu spoja kanala Tandžanovića ponora i Ponora na Velikoj livadi. Glavni kanal na pojedinim mestima ima veoma malu visinu, kao na fotografiji. Prolaz je bio moguć tek posle otkopavanja nanosa po dnu kanala.

Evo još dve fotografije snimljene na istoj akciji:


Ana i Jelena mere glavni kanal, blizu Ušća


Miroslav, Jelena, Ana i Fric u glavnom kanalu, pored Lepog Saliva




Lazareva pećina, avgust 2007.


Ova fotografija je snimljena u avgustu 2007, ispred Lazareve pećine kod Zlota. Tada je održan međunarodni speleološki skup "Tehničko napredovanje u speleologiji". 65 speleologa iz Francuske, Rumunije, Belgije i Srbije okupilo se tokom nedelju dana da bi stariji speleolozi - predavači - obučavali manje iskusne polaznike u raznim tehnikama istraživanja. Ova fotografija je snimljena slučajno, prvog dana skupa - dok smo pozirali za zajedničku fotografiju, iza nas su se u kadru našli Fred i Bab iz Francuske, koji su u odseku iznad Lazareve pećine opremali traverzu na kojoj smo narednih dana vežbali.

Dok poziramo za grupnu fotografiju, Fred i Bab iznad nas opremaju traverzu













Ovako se oprema traverza na vežbalištu, a ni opremanje u jami nije mnogo drugačije. Glavni opremač (Fred, desno) postavlja sidrišta. Trenutno električnom bušilicom buši rupu za spit, na pojasu mu je čekić da ukuca spit kad rupa bude izbušena. Pomoćnik (Bab, levo) nosi vreće sa užadima i viškom opreme, i prevezuje i popravlja ako treba iza glavnog opremača.


Ekspedicija Maja Rusolija, leto 1988.

U leto 1988. godine speleo klubovi ASAK, Manda i SOB su zajednički organizovali speleološku ekspediciju na Maja Rusoliju (2381m), u Crnoj Gori. Fotografija je snimljena u baznom logoru, prvih dana ekspedicije, dok smo čekali da stignu hrana i ostali učesnici, i da se preselimo u radne logore bliže vrhu. Tog leta smo pokušavali da na Maji Rusoliji nađemo jamski sistem, potencijala preko 1000m, kojim se vode dreniraju na istok prema izvorištu Belog Drima i Radavačkoj pećini. Na žalost, u rejonu gde smo istraživali, snežni čepovi i tektonska aktivnost (razdrobljene stene i siparišta u jamama) nisu dozvolili da se spustimo dublje od stotinak metara.



1988. smo još uvek koristil platnene šatore, i rančeve sa spoljnom konstrukcijom. Na fotografiji se vidi čuveni džip valjevskih speleologa, UAZ zvani "Kristina". Za Kristinu nije bilo prepreka!

0 komentara:

 
Namablogkamu is proudly powered by Blogger.com | Template by o-om.com